//
you're reading...
Κύπρος, Ντοματοσαλάτα, Περιοχές, Φαγητό

Ντοματοσαλάτα με ξίδι; Όχι Ευχαριστώ!

τοματοσαλάταΤαξιδεύοντας σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα (και σχεδόν παντού στην Κύπρο!) έτυχε όταν παραγγέλνω ντοματοσαλάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες να μου τη σερβίρουν με ξίδι! Δηλαδή, έχουν ήδη αποφασίσει πριν από εμένα ότι:

α) μου αρέσει το ξίδι
β) βάζω ξίδι στην ντοματοσαλάτα

Και το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο και απαράδεκτο όταν πρόκειται για σκέτη ντοματοσαλάτα (δηλαδή όχι αγγουροντομάτα αγγουροντοματοσαλάτα, ντοματοσαλάτα με αγγούρι δηλαδή). Άντε, να έλεγα ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν μια γκουρμέ προσέγγιση, π.χ. τουλάχιστον να έβαζαν μπαλσάμικο βρε αδερφέ, αλλά πού, συνήθως πρόκειται για κοινό, κοινότατο (και ξινότατο) ξίδι (Oh mon Dieu, c’est affreux!).

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, αν ο πελάτης το επιθυμεί, μπορεί είτε να προσθέσει ξίδι από αυτό που υπάρχει συνήθως στα τραπέζια, είτε, αν δεν υπάρχει, να το ζητήσει από το εστιατόριο. Όταν κάποιος έχει ήδη βάλει, πώς το βγάζει, μπορείτε να μου εξηγήσετε;

Σε μερικές περιοχές όπου αυτό γίνεται συστηματικά είχα φτάσει σε σημείο να ζητώ ρητά «ντοματοσαλάτα χωρίς ξίδι» λες και επρόκειτο για μια ιδιότροπη παρεκτροπή από την εγγενή φύση της ντοματοσαλάτας η οποία έχει το ξίδι ως εκ των ων ουκ άνευ.

Πείτε μου, είναι να μην ξινίζει κανείς;

Advertisements

About greek-translation

Greek translator, poet and piano enthusiast.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Pages

%d bloggers like this: